Tekstit

Perustus ja niiden täyttö 6.10.2020 -> 19.10.2020

Kuva
Perustus huvilalle tehtiin muotteihin ja betonivaluun perustuvalla tekniikkalla. Autokatos taas tehdään pilariperustuksena. Pilarianturoiden pohjana käytettiin pellistä muotoiltuja pyöreitä uusiokäyttöisiä muotteja, nerokasta. Oheisen kuvan mukainen muottien asennus kesti kutakuinkin päivän tai hiukan yli. Tänään odottelemme jo betoniautoa.Ainoa ongelma, joka työn aikana huomattiin, oli kunnallistekniikan tuonti huvilan alle. Muotit eivät mahdollistaneet jo vedetyn kunnallistekniikan olemista valun alla, joten se jouduttiin katkaisemaan ennen muottia. Jatkossa betoniin tehdään kunnallistekniikan vaatima reikä, josta se vedetään uudelleen huvilaan sisälle odottamaan täyttöä.


Tänään 8.10.2020 sain kuulla pääurakoitsijalta, että muotit ovat poistettu ja betoni odottaa lopullista kuivumista. No siinä ei nokka pitkään tuhissut.
Ja sama valmiina!
Perustukset täytettiin 19.10.2020. Siinä vaiheessa myös huomattiin, etteivät kuistin pilarit olleet aivan sellaiset joksi ne toivottiin, joten ne kon…

Maansiirto 1.9 - 22.09.2020

Kuva
Huvilan ja autokatoksen merkintä maastoonMaansiirto aloitettiin ennen rakennusluvan myöntämistä 1.9.2020 merkitsemällä rakennuksen kulmapisteet asemapiirroksen mukaisiin kohtiin maastossa. Huvilan sijaintiin oltiin tyytyväisiä, mutta autokatoksen paikkaa muutettiin noin puolentoista metrin verran asemapiirrokseen verrattuna. Siinä se on, rakennukset tuota pikaa valmiina.
Kalle tulee puhdistamaan merkityt alueet maa-ainekseista joko tänään tai huomenna, jonka jälkeen aloitetaan louhinta. Yksi ylimääräinen puu joudutaan poistamaan.

Niin muuttuu maisemat. Maansiirron ensimmäinen vaihe on hyvässä vaiheessa ja saadaan loppuun näillä näkymin 22.9.2020.


Kalusteet ja kodinkoneet

Kuva
Kalustekokous Laaksolahdessa 20.3.2020
Kalusteet, yksi sisätilojen laadun mittari? Avoimen keittiön osalta siihen asennetut kalusteet luovat varmasti sen perusilmeen, johon sitten alat rakentaa muuta kokonaisuutta. Eli ainakin tärkeä osa laadullista kokonaisuutta.

Kalusteiden osalta pidimme Laaksolahdessa kokouksen 20.3.2020. Tai siis näin oli tarkoitus, mutta sitten iski KORONAVIRUS. Karanteenin vuoksi päätimme, että etenemme talon suhteen muissa asioissa ja jätämme kalustevalinnat myöhemmäksi sillä olettamuksella, että valituista kalusteista aiheutuvat mahdolliset muutoskustannukset vakiokalusteisiin verrattuna eivät tule olemaan kohtuuttomat.

Todellinen palaveri pidettiin fyysisesti Elinan, Olan ja Piian kanssa 12.5.2020. Itse osallistuin siihen videokokouksena. Palaverissa valittiin kalusteiden laatutaso, niiden värit ja materiaalit. Tässä yhteydessä kävimme läpi myös keittiöön tulevan kodinkoneistuksen. Koneiden lopullinen valinta vaikuttaa myös kalusteisiin, joihin koneet upotetaan…

LVIS-ratkaisut

Kuva
LVIS-kokous 16.7.2020
LVIS-kokouksessa mukana olivat Elina Kaartinen, Arttu Kauppila LVIS-Kauppilasta ja meikäläinen. Kävimme kokouksessa läpi varusteluettelon huone huoneelta. Katsoimme varusteiden sijoituspaikat ja valitsimme lopullisesti eri varusteet. Tämän kokouksen jälkeen LVIS-tuotteet ja aliurakointi on kokonaisuudessaan selvillä ja siitä voidaan tehdä lopullinen tarjous. Loput muutokset on huomioitava urakkasopimuksen muutostöiden hinnoittelun avulla.
Alkuperäiseen tarjoukseen verrattuna muutoksia tuli ainakin seuraaviin:
- hanat vaihdettiin toisiin hiukan parempiin, mutta pysyttiin kuitenkin Oras-tuotteissa - valokiskot sovittiin tehtäväksi vain olohuoneeseen ja tupakeittiöön, muualla laitoimme spotit - otimme toisen ilmanlämpöpumpun sisäyksikön. Se sijoitetaan vierashuoneeseen, josta toivomme saavamme viilennystä myös eteisen läpi päämakuuhuoneeseen. Olohuoneen sisäyksikkö tullaan asentamaan keittiökalusteiden ja katon väliin - liesituuletin vaihdettiin erilliseen huippuimuriin s…

Talon asemointi ja asemapiirros

Kuva
Rakennusten asemointi tontille

On aika mielenkiintoista kuinka erilaisilta asiat näyttävät karttapohjalla ja luonnossa. Hahmottelimme vaikka kuinka monta versiota rakennusten sijoittelusta, mutta lopputulokseen pääsimme vasta kun menimme porukalla tontille ja valitsimme paikan ottaen huomioon- visuaaliset tekijät, mikä olisi näköala terassilta ja kuinka talo peittyisi luontoon
- miten talo olisi mahdollisimman vähän esteenä muille alueelle raketaville
- ilmansuunta, halusimme terassille myös ilta-aurinkoa
- maansiirron vaikeudet, mahdollisimman vähän kalliota ja puita haluttiin luohia tai poistaa
- mikä olisi optimaalinen kanaalin paikka, sen peittämismahdollisuudet ja kustannuksetKun teet tätä, ota mukaan talotoimittajan maisema-arkkitehti. Heillä on varmuudella sellaisia asioita, joita et todellakaan osaa itse ottaa huomioon. Muista myös, että rakennuslupahakemus menee helpommin läpi, mikäli rakennuksesi sijoittuvat kunnolla rakennusruutuihin.

Varsinaisen asemointipiirroksen meille teki P…

Rakennuslupa 15.6 - 18.9.2020

Kuva
Rakennusluvan hakemisen aloittaminen kannattaa ajoittaa siihen hetkeen, kun piirustusten valmistuminen alkaa olla lähellä.  Varnaan olisi hyvä, että pohja- ja julkisivupiirrokset olisivat jo olemassa. Kun olet tehnyt sopimuksen vastaavan kanssa, jätät päätöksen aloittamisen ajankohdasta hänelle. Aloitus voidaan tehdä ennen asiakirjojen syöttöä, koska sinne joudutaan rekisteröimään joka tapauksessa hankkeesi perustiedot ja hankkeeseen liittyvät osapuolet. Itse asiassa osapuolet kutsutaan mukaan hankkeeseen. Osapuolet syöttävät kutsun perusteella itse omat rakennusviranomaisten vaatimat henkilö- ja osaamistietonsa.


Näyttelytaloprojektin vastuuhenkilöiksi pääurakoitsijan lisäksi nimettiin Stig Lindqvist, joka toimii projektissamme kolmessa eri roolissa; valvojana, pääsuunnittelijana ja vastaavana työnjohtajana.

Stigu avasi hakemuksen 8.6.2020. Rakennusviranomaiset aloittavat hakemuksesi käsittelyn todella vasta kun se sisältää riittävästi hakemuksessa vaadittuja asiakirjoja. Vastaava on…

Pääsuunnittelijan, vastaavan ja valvojan valinta

Tällaisen rakentajien mielestä pienprojektin valvonnan organisointitapoja on varmaan lukemattomia riippuen siitä kuinka paljon valvontaa sille halutaan kasata. Mielestäni ihan toimiva kevyt malli on sellainen, jossa pääurakoitsija ottaa vastuun omista aliurakoitsijoistaan, rakentamisen laadusta, kommunikoinnista talotoimittajan kanssa ja jossa projektiin liitetään lakisääteinen vastaava työnjohtaja, joka omalta osaltaan valvoo rakentamista viranomaismääräysten mukaisesti. Tässä mallissa luotto pääurakoitsijaan on "kova", mutta sopimusteitse varmistettu. Tähän sopimusmalliin voit tutustua tämän blogin asiakirjoissa. Korosta vielä, että se on vielä tässä vaiheessa oma ehdotukseni eikä sen toimivuutta käytännössä ole koeponnistettu.

Näyttelytalon tilaaja halusi projektiin ylimääräisen edunvalvojan, joka toimii tilaajan ja pääurakoitsijan välissä ja valvoo, että nimenomaa tilaajan edut tulee huomioitua. Tähän valvontatehtävään nimettiin Stig Lindqvist, joka on paikallisia golffa…