Talon asemointi ja asemapiirros

Rakennusten asemointi tontille

On aika mielenkiintoista kuinka erilaisilta asiat näyttävät karttapohjalla ja luonnossa. Hahmottelimme vaikka kuinka monta versiota rakennusten sijoittelusta, mutta lopputulokseen pääsimme vasta kun menimme porukalla tontille ja valitsimme paikan ottaen huomioon

- visuaaliset tekijät, mikä olisi näköala terassilta ja kuinka talo peittyisi luontoon
- miten talo olisi mahdollisimman vähän esteenä muille alueelle raketaville
- ilmansuunta, halusimme terassille myös ilta-aurinkoa
- maansiirron vaikeudet, mahdollisimman vähän kalliota ja puita haluttiin luohia tai poistaa
- mikä olisi optimaalinen kanaalin paikka, sen peittämismahdollisuudet ja kustannukset

Kun teet tätä, ota mukaan talotoimittajan maisema-arkkitehti. Heillä on varmuudella sellaisia asioita, joita et todellakaan osaa itse ottaa huomioon. Muista myös, että rakennuslupahakemus menee helpommin läpi, mikäli rakennuksesi sijoittuvat kunnolla rakennusruutuihin.Varsinaisen asemointipiirroksen meille teki Peter Westerlund. Tai oikeastaan kolme, joista ensimmäinen yritys oli kutakuinkin itseni tekemän suunnitelman mukainen, toinen tontilla käynnin tuloksen mukainen ja kolmas sellainen miltä halusimme sen todella näyttävän. 

Ihan viimeinen asemapiirros tehdään vasta sen jälkeen, kun huvilan ja autokatoksen paikat on merkitty maastoon käyttämällä hyväksi GPS-paikanninta. Meillä huvilan paikka osui paikoilleen asemapiirroksen mukaisesti, mutta autokatoksen paikka vaihtui 1,5 m taaksepäin ja lähemmäksi huvilaa. Tästä opiksi: käyttäkää GPS-paikanninta heti ensimmäisen asemapiirroksen yhteydessä niin saatte rakennukset heti oikeille paikoilleen myös asemapiirroksessa.

Toinen huomio, joka kannattaa muistaa asemapiirroksessa on rakennuksen tunnukset. Jokaisella rakennuksella tulee olla tunnus, joka myös syötetään lupahakemukseen. Tällaiset pitkät nimet kuten autokatos ei tunnuskenttään mahdu, joten niistä kannattaa käyttää lyhenteitä kuten AK, HUV jne.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Räätälöinnillä sopimukseen 1.3.2020 - 24.4.2020

Rakennuslupa 15.6 - 18.9.2020

Pääsuunnittelijan, vastaavan ja valvojan valinta